5 камаран на седмицата: Робърт Стоянов

0

Професия/ Работа? Студент, програма „Финанси и контрол“ в град Бреда, Нидерландия.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Робърт Стоянов, на 22 години от София. Студент съм трети курс в университет в Нидерландия, макар че покрай пандемията и други фактори, засега съм прекарал повече време в България, отколкото там. Интересувам се от спортове – главно бягане, колоездене, фитнес, футбол, тенис. В университета следвам „Финанси и контрол“, така че може да се каже, че икономиката и финансите също ме интересуват. Харесвам дългите разходки, ходенето на планина, да се виждам с приятели или да пътувам със семейството и приятелката си.

От кога бягаш? От началото на 2016 г., когато за пръв път бягах на 5кмрън. Бях на 16 години и допреди това никога не бях излизал да бягам, по-скоро практикувах други спортове, като футбол и тенис.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Разбрах за 5кмрън от един приятел, с когото бяхме решили да бягаме една събота в южния парк. Спомена, че преди известно време участвал на 5-километрово организирано бягане там и можем да се пробваме. Заинтригувах се и на следващия ден отидохме на тенис масите в южния парк, викнах и баща си и брат си. Доста се изненадахме, когато освен Жоро и баща му (Бай Гроздан), не видяхме никого!? Оказа се, че сме подранили с един час. Скоро започнаха да се събират хора, като преди старта бяхме над 300 човека. В 10:00 обиколката на парка започна. Успях да завърша и то за сравнително добро време. Много ми хареса атмосферата. Отидох и следващата, и по-следващата седмица и така ми стана навик, който още имам.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Като за начало, 5кмрън ме накара да започна да бягам. Оттогава вече над 6 години не съм спирал. От време на време се записвам и на някое състезание, засега най-дългите са били полумаратоните на София и Пловдив. Въпреки това, седмиците в годината, в които надвишавам обем от 5 километра, се броят на пръсти. Най-често единственото време, когато излизам да бягам, е на 5кмрън. Както казах, студент съм в Нидерландия и съответно съм прекарал доста време там. Въпреки липсата на организирано бягане, почти всяка седмица си бягах сам, а откакто излезе 5kmrun Selfie се мотивирах изобщо да не пропускам седмица. Така завърших 2021 г. без пропуснато Selfie, дори и това да означаваше да изляза в горещото време на почивка в Гърция или в дъжда в Нидерландия в 23 ч. в неделя. В началото на тази година заминах за Москва на обмен. Въпреки студената зима там, нямаше седмица, в която да не бягам. Така че бих казал, че 5кмрън ме стимулира да започна да спортувам повече и ме направи доста по-дисциплиниран.

Дали 5kmrun промени живота ти? 5kmrun ми създаде много полезни навици, които се надявам да запазя до края на живота си. Както казах, вече спортувам повече, по-дисциплиниран съм. Запознах се с много нови хора и намерих много нови приятели, споделящи сходни интереси. А освен това и заради 5 kmrun намерих половинката си, с която вече над 4 години сме заедно.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Вероятно в Рим, надявам се някой ден да ми се отдаде такава възможност, би било много красиво.

Ако ти си Главният организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Организацията на 5кмрън е перфектна. Това е и причината да съм на старта всяка седмица. Бих оставил същинското 5кмрън без промяна, просто защото не мисля, че не е нужна. Това, което бих променил, ако имах възможност, е да върна седмицата на вечерните бягания в южния парк. Естествено, в Борисовата градина вечерните бягания са супер, просто предпочитам Южния парк вечерта.

Личен успех или постижение с което се гордееш? От към бягане – 17:25 на 5кмрън на Гребната база в Пловдив и 39:14 на 10.6км на маратона в София, тогава избрах тази дистанция, защото не ми се бягаше полумаратон.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Имал съм много приятни и интересни случки на 5кмрън. Сещам се веднъж, когато едно куче се залепи за мен и ми се буташе в краката (приятелски, разбира се). В крайна сметка след 500 метра успя да ме събори, но това не ми попречи да продължа без проблем.

Благодарим ти Роби за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)