5 камаран на седмицата: Светлозар Орелов

0

Професия/ Работа? Регионален мениджър съм на българска верига супермаркети.

Представи се, кажи нещо за себе си? На 35 години съм, роден и израснал в гр. Червен бряг, но живея от 18 годишен в хубавата Варна. Харесвам активния начин на живот и като повечето хора обичам природата, морето слънцето и да прекарвам деня си на открито с приятели. Обичам да пътувам, карам ски, ходя по планини, дори да къмпингувам понякога, стига да е в добра компания и с хубава гледка. Напоследък съм се отдал на триатлон и бягането е един от спортовете участващи в него, макар че да си призная има моменти когато не ми се бяга, но продължавам за да си довърша започнатото.

От кога бягаш? Като деца всички сме бягали, заради участие в игри като стражари и апаши, футбол, но първите ми спомени за по-дълги бягания бяха като ученик. Тогава бях пълничък и определено си ми беше мъчително и предпочитах да ходя с приятели на фитнес, също си бяхме оборудвали едно мазе, където си имахме импровизирани щанги и гири. Като станах студент се разминах с казармата и тогава реших, че трябва сам да си я направя. Започнах зимата с лостове и бягане, а лятото добавих и плуване. Тренирах си предимно сам и си напредвах по мой си аматьорски начин, но определено от тогава се запали спортната искра в мен, тялото ми се променяше всеки месец, ставах по-силен, по-бърз и това ме караше да се чувствам все по-добре и да продължавам да спортувам. Винаги съм харесвал по-късите бягания и помня, че като избягах за първи път 10км бях много изморен. Казвах си „е не, повече от 10км не бих бягал“, но с тренирането идват и предизвикателствата. Записах полумаратон Варна през 2017, завърших го и пак си казвах, че е много това бягане. Година по-късно завърших трейл бягане Трявна Ултра 23км и реших, че не ми се бяга на по-дълги дистанции:) Миналата година бягах Трявна ултра 42км, а в главата ми мисли „пфф по-дълго от това – не“.  Нямам завършен градски маратон и вече правя планове и за това. За триатлоните няма да коментирам, там като стигнеш до бягането краката ти още държат каданс от колелото и бягам за да се свършва, но кефа накрая е незаменим.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? През 2014, моят колега и приятел Павел Павлов, ми разказа за парковото бягане на iRun и реших да отида. Направих най-бързите си 5км, просто от старта ме грабна адреналина, тръгнах бързо и през цялото време ръмжах като мечка. След това живях малко във Велико Търново, а там нямаше такива организирани бягания. Когато се завърнах, отново той ми предложи да отидем на бягането на 5кмрън и започнах да ходя, макар и не много редовно, заради ангажименти. През последните 2 години обаче съм доста редовен и много ми харесва бягането на 5кмрън, атмосферата, всички усмихнати и готини хора, разговарящи, смеещи се на интересните си разговори и чакащи Павката да даде старта.

Как 5kmrun промени твоето бягане? В началото като започнах да бягам, не познавах много хора и все се състезавах вътрешно с другите, подобрявах си рекорди, това ме правеше по-бърз. Напоследък, се научих да бягам и бавно, което също изисква някаква промяна, да се насладя на бягането, да си говоря с някой докато бягам, да се поогледам, понеже като си гониш рекорда по-малко се интересуваш как изглежда морето от Станчовата алея. Сходното и при двата случая е че за мен бягането с други хора е мотивиращо, зареждащо и интересно. Запознах се с доста хора и за мен се превърна в предпочитан начин за прекарване на Събота сутрин.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? По принцип не се включвам в Selfie, но заради Вас ще направя едно от някой планински курорт ако отида на ски тази зима.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Смятам, че всичко е перфектно и ми харесва така както си е, за което искам да ви поздравя и благодаря, че имам възможността да се включвам на любимото ми парково бягане.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Определено се гордея със завършването на ултра крос триатлон Лъвско сърце през 2021г., понеже ми беше нещо като спортна мечта. От тогава доста научих, не само за трите спорта плуване, бягане и колоездене, но и много други неща свързани с хидратация, хранене. Освен това се гордея и с приятелствата, които успях да завържа, понеже преди тренирах предимно сам и някак си успях да стана по-общителен. Сега с тях спортуваме много често заедно и това ме прави по-щастлив.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Нямам спомен за нещо смешно, за което да разкажа, но винаги когато идвам ми е интересно и радостно. Един запомнящ момент за мен беше, когато веднъж бягах за рекорд. Тръгнах много бързо, спомням си че на снимката в началото бях първи, естествено след това започнаха да ме изпреварват по-бързите, но някъде след първия километър изпреварихме мъж с колело, който ни поздрави за бързото темпо, като каза „браво бе, движите се с 16км/ч“, естествено нямах въздух, за да му отговоря на човека и в отговор само му махнах с ръка.

Искам да завърша с думите „Продължавайте да все така да ни радвате с добрата организация и да ни носите тази свежест, която усещам в Събота сутрин! Благодаря Ви!“

Благодарим и ние Свeтльо за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)