5 камаран на седмицата: Светозар Стоянов

0

Професия/ Работа? Организатор – митническа обработка в сферата на спедицията, логистиката и карго услугите.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Светозар Стоянов, на 31 г, родом от град Пирдоп, но от доста години вече живея в София. Семеен, с едно дете. Завършил съм „политология“ в Пловдивския университет и „Управление на проекти“ в Софийския, но типично по български, не работя това, което за което съм учил. Иначе обичам активният начин на живот, обичам да гледам различни видове спорт, обичам хубавите филми, хубавите книги и зареждащите пътувания.

От кога бягаш? Бягам от ранна детска възраст. Играя футбол от дете, а футболът не може без тичане. Като юноша съм играл в отборите: „Спартак 2001“ Пирдоп, „Локомотив“ София, „Локомотив 101“, „Левски“ Елин Пелин и др. Паралелно с футбола обаче, винаги съм тичал и участвал на различни лекоатлетически мероприятия.  Спомням си, че през вече далечната 2009г, спечелих между училищен крос в градската градина в Пирдоп, като съперниците ми бяха добри състезатели от 5 други училища. Тогава кросът беше близо 1 километър, което ми се струваше доста.  Имаше период обаче в който почти бях спрял бягането, но се радвам, че отново се върнах на правия път преди няколко години 🙂

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Стана случайно, спомням си, че си тичах декември 2019 г. в парка, когато покрай мен мина малка група от бегачи. Усмихнах се и тръгнах да тичам с тях, мислех, че няма да има проблем, тъй като тренирах футбол и бях в сравнително добра форма, но темпото беше убийствено.  Останах назад, след това ме мина още една група от бегачи.. По-късно разбрах, че това е традиционното съботно бягане 5кмрън в Западен парк, а аз съм се опитал да бягам успоредно с най-бързите 10-15 човека от този ден. След бърза справка в нета, видях всичко за организацията и чудесното мероприятие, след което реших да се пробвам официално.  Първото ми съботно бягане беше на 18 януари 2020г, като си бях поставил цел да вляза в топ 10 и да изтичам разстоянието за под 21 мин.. В крайна сметка бях 15-ти в класирането с време близо 23 мин.. Това обаче не ме разочарова, а амбицира допълнително за следващите бягания.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Промени най-вече издръжливостта ми. Започнах да бягам повече и по-често.  Освен това разбрах, че съботните бягания са един чудесен начин да „свериш часовника“, да провериш в каква форма си, а и да се подготвиш за друго предстоящо състезание. Прекрасно е чувството да се изправиш срещу самия себе си. Да се опитваш да се подобриш всеки път и да знаеш, че можеш още и още. Много спомага и атмосферата, която е благоприятна, много приятелска, което е огромен плюс за всички.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Честно казано, бих се пробвал да направя две противоположни като климат бягания. Едно на Екватора при над 40 градуса и едно някъде в Сибир или Аляска на -40. Естествено с леко темпо и с едно наум за здравето 

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Нищо не бих променял, организацията е страхотна. По-скоро бил допълнил нещо. Мисля, че ще е супер, ако има детско бягане в Западен парк, тъй като има доста деца от района, които няма как да бъдат всяка събота в Южен парк..

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се най-вече със семейството си, моята половинка, която е до мен във всяко начинание, както и с прекрасната ни дъщеря.

В спортен план, не бих казал, че мога да се похваля с кой знае какви успехи, тъй като тренирам и участвам в състезанията предимно за удоволствие и тонус, но все пак всяко едно първо място, било то в Западен парк, ХЛ, или някое друго състезание няма как да не ме радва, тъй като съм положил усилия, но истински се гордея ако успея да надскоча себе си. Дали това ще е в личен рекорд, брой изминати километри, преодоляна височина или нещо друго..няма как да ме остави равнодушен, напротив, доволен съм и искам още.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Има много смешни и забавни случки на съботните бягания, най-вече ако дойде Калоян Димитров, който е голям майтапчия и шоуто с него винаги е гарантирано. Все пак ще откроя един случай от лятото на миналата година. Спомням си, че километър и половина преди финала, с Емилиян Рогачев ускорихме темпото и настигнахме първия тогава, един младеж (извинявам се, не си спомням името), който де факто се беше изстрелял още в началото. Той бягаше с телефона си и слушаше музика, като песента беше „Шампанско и сълзи“. Пошегувахме се, че трябва да смени песента, тъй като не можем да се концентрираме и не мислим за тичане, а за кръчми и купони. Момчето се притесни, започна да търси нещо в телефона си, явно му се обърка дишането, тичането, а от там и цялостното представяне. Въпреки това, той направи няколко много добри бягания в Западен парк с отлични времена, но все още си спомняме за този момент с усмивка 🙂

Като допълнение, мога да кажа, че жив и здрав ще продължа с тичането, винаги и по всяко време, а освен това обмислям участие в различни предизвикателства, свързани с каране на колело, плуване, футбол, походи, екскурзии до непознати и интересни места и други..

Искрено Ви благодаря за това което правите, продължавайте в същия дух!

Благодарим ти Светльо за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)