5 камаран на седмицата: Стлияна Петрова

0

Професия/ Работа? Мениджър на търговски екип, който продава електроенергия на либерализиран пазар

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се с дългото и сложно име Стилияна (познайте колко пъти някой го е написал правилно от раз J ). Родена съм в Пловдив и все тук съм живяла досега. Вече бягам в категорията на Гранд дамите, защото съм почти на 46 години. Активист – и на идеи, и на действия.

От кога бягаш? Много харесвам бягането, както и почти всеки друг спорт, но изобщо не мога да се сетя от кога съм го започнала. Знам само, че в годините назад като ми доскучаеше, съм си слагала маратонките и съм излизала да потичам просто ей така, по алеите в квартала.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Моето бягане на 5kmrun започна доста след като се осмелих да се включа в други събития от типа градски полумаратон, маратон или трейл бягания на ултра дистанции. След като през 2016 г. на първото издание на Маратон Пловдив подкрепях като зрител мои приятели по трасето, се ентусиазирах страхотно от атмосферата и предизвикателството и си казах, че на следващата година ще се пробвам на 21к. Затова през 2017 г. започнах да си се „подготвям“ за тези първи много страшни и дълги 21 километра, а покрай това започнах да споделям бягането с приятели, да коментираме кой какво прави, да се уговаряме за бягания тук и там по различни събития и …така един ден мой колега ми каза: „Ти бягаш маратони и ултри, а едно 5кмрън не си направила. Ела на Гребната в някоя събота“. Така отидох няколко пъти и бягах без регистрация, докато да разбера какво следва да се направи, за да се отчита бягането.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Ами да започнем с това, че до преди регистрацията ми на 5kmrun казвах: Аз да ида до Гребната? За едно 5к да мина целия град? И това в събота сутрин? Неееееееее

Понастоящем просто трябва да съм в града в събота сутрин – ставам и отивам! Така че 5кмрън разби мой стереотип докъде мога да отида, че да споделя бягане с приятели и съмишленици. Много ме кефят различните видове рън – Костюм рън (макар скоро да не е имало), Мустак рън, другите каузи, които биват подкрепяни.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Би ми се искало да е нещо извън пределите на страната – ако всичко е наред, живот и здраве, скоро ще направя Първо 5kmrun Selfie и то ще е извън България.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Нищо не бих променила – харесвам го такова, каквото е. Приятелите да са там – това е важно !

Личен успех или постижение с което се гордееш? Ще посоча само две такива:

  • Страхотно удоволствие ми доставя да споделям 5kmrun с деца – затова съм избрала снимки с тях. Изпълващо с кеф е да видиш как си запалил искрата в тях и после щастието в очичките им като финишират и големите хора ги аплодират. Горда съм, че имам истински фен и поддръжник (казва се Алекс и е само на 10 години), в чиито очи съм абсолютен бог на бягането. За да ми „подражава“, започна да тренира лека атлетика и скоро го чакам и по други спортни събития с мен, а и без мен. Синът ми също се включи, макар да мисли, че бягането е голяма скука – друго си е на лостовете J.
  • Първото място в категория 40+ на Маратон Пловдив в дистанция 21к

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Винаги има смях и веселие преди старта и след него – я бонбони някой ще черпи, я сватба ще се готви и ще има отбор на булката и такъв на младоженеца. Или ще имаме ново куче по трасето J

Но определено си спомням един Мустак рън, на който бягам редом с един от моите малки любимци и като приближаваме вече финала, той се плеска по челото, бърка в джобчето и … вади мустак – голям, чорбаджийски и непослушен мустак. Мъчи той да го залепи на малката си муцунка, ама он се не залепя. Обаче Краси е печен и хич не се смути – хвана си го с ръчичка и така си го придържаше до финиша.

И нека бъде за всички здраве и живот, за да имаме още много споделени петици!

Благодарим ти Стилияна за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)