5 камаран на седмицата: Таня Начева

0

Професия/ Работа? По професия съм юрист, занимавам се основно с дела. Обичам съдебната зала – винаги има доза адреналин – изисква познания, моментна реакция и умение да убеждаваш. Правото обичайно е възприемано като скучновата материя, но за мен правната работа е почти творчески процес – от подбора на думи и представянето на фактите до избора на шрифт. Всеки казус е различна творба – разполагаш с определена информация и доказателства, които трябва да подведеш под определени норми и да убедиш себе си съда в правотата си.

Представи се, кажи нещо за себе си? Напук на сериозността на професията ми, всъщност имам позитивен и ведър характер, обичам шегите и самоиронията. Любител на бягането и спортното катерене. Страстен пътешественик. Малко са уикендите в годината, в които не съм на път, но винаги когато мога в събота съм на старта на 5kmrun. Хибридна личност – чувствам се еднакво добре и на високи токчета, и с маратонки, на палатка сред нищото или в петзвезден хотел. Вписвам се навсякъде и никъде.

От кога бягаш? Бягам от 2014 г. Няма да преувелича, ако кажа, че тялото ми само го поиска. Преминавах през неприятен житейски момент и усетих, че разходките и движението ми помагат много. Разходките се превърнаха в подтичване и накрая еволюираха до нещо като бягане. От 2014 г. досега – 2022 г. не съм имала период по-дълъг от две седмици без да съм бягала, дори с контузии. Иначе никога не съм се занимавала активно с някакъв спорт, най-малкото пък с бягане.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? Решението дойде относително бързо, изпълнението се забави доста. Моя съученичка от гимназията бягаше много и често публикуваше снимки от 5kmrun с грейнало лице и широка усмивка (Ради, поздрави ако четеш!). Аз вече имах някакъв опит, макар 5 км все още да ми се виждаха като предела на възможностите ми, и разбирах добре какво има зад тази усмивка. Не знам защо обаче си мислех, че ако отида сама няма да се справя, че трябва да бягам с някого, за да финишам. Fun fact – тогава не познавах нито един човек в близкото ми обкръжение, който да бяга. Накрая желанието надделя над страха да не финиширам. Останалото е история. Бях силно впечатлена колко много хора споделят моята страст и колко различно е усещането от самотното ми бягане в парка.

Вече имам почти 50 бягания и това усещане още не ме е напуснало. То ме кара всяка възможна събота да ставам рано, да сменям превозни средства, да „загубя” 1 час в посока, да прекося София, за да пробягам „едни” 5 км. Аз живея до парк и би ми коствало не повече от 30 мин. заедно с отиването и връщането до парка, да ги завъртя тези 5 км. Но 5kmrun е много, много повече от бягане и уикендът е най-хубав, ако започне в Южния парк. 🙂

Как 5kmrun промени твоето бягане? До голяма степен формира и промени отношението ми към бягането изобщо. Направи петте км норма и абсолютен минимум. Възпита качества като дисциплина и постоянство, показа ми силните и слабите ми страни. Накара ме да се осмеля да опитам на по-дълги дистанции.

Голямата магия на 5kmrun, според мен е, че дава поле за изява на хора с всякакви възможности, всякаква възраст и всякакъв статус да са част от една общност и да се чувстват добре приети в нея. Това ни вдъхновява и мотивира взаимно. В този смисъл най-благодарна съм за страхотните хора, с които 5kmrun ме срещна и сприятели.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Сещам се за едно място. Имам специално отношение към Алпите далеч преди да ги видя отблизо, далеч преди се захвана с бягане и катерене и далеч преди сестра ми да заживее в подножието на немските Алпи. Недалеч от мястото, където живее тя, има езеро, обградено от борова гора, а над нея се извисяват бели зъбери .Типична алпийска картичка, допълнена със сестринска любов. При такава концентрация на неща, които обичам, се надявам на personal best 🙂

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променилa? Абсолютно нищо, не бих променила. Всичко е наистина премислено, оптимизирано и ефективно. Тук е мястото да поздравя създателя на 5kmrun и всички спонсори и доброволци за чудесната и ползотворна работа.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Гордея се, че каквито спънки да ми поднася животът, успявам много бързо и с усмивка да се изправя на крака и да намеря нова пътека и решение. Убедена съм, че го дължа главно на спорта.

В чисто спортен аспект приемам за успех всяко бягане, на което съм преодоляла относително лесно „стените” по трасето и не съм бедствала физически, това означава, че съм подготвила добре и правилно съм разпределила силите си. За мен е без значение дали участват още 6, 60 или 600 човека, водя битка основно със себе си.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Трудно ми е да ги сведа само до една. Винаги е страшно забавно в събота – и преди старта, и след финала при „разбора на събитията”, а аз съм от тези, които, за почуда на околните, не спират да говорят и по време на бяганията, колкото и това да е пагубно за дишането, пейса и крайния резултат.

Пожелавам успехи и удовлетворение на целия екип на 5kmrun, а на всички бегачи много пробягани километри и да не забравят да се забавляват!

Благодарим ти Таня, че сподели с нас в това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)