5 камаран на седмицата: Христо Кръстев

0

Професия/ Работа? Работя в една от водещите български фирми за внос и търговия на авточасти.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Христо Кръстев, на 40 години съм от гр. София. Имам прекрасна дъщеря на 12 години, която също бяга с нас. Завършил съм Технически университет – София. От дете се интересувам от автомобили и спорт – едното ми стана работа, а другото хоби. С оглед на това, че почти цялото работно време прекарвам пред компютъра, в свободното време харесвам да се движа и не се застоявам. Обичам разходките из красивата ни природа, като след навършването ми на 40 години реших по този повод и започнах да покорявам топ 40 планински първенци в България. Харесва ми да посещавам и други държави, като съм си набелязал няколко интересни маратончета и се надявам след „коронката“(не тази в strava) да ги посетя и съчетая полезното с приятното 🙂

От кога бягаш? Започнах опити за тичане преди 2 години. Година преди това бях претърпял втора операция на коляното и след раздвижването и рехабилитацията продължих възстановяването на мускулатурата чрез тичане. Тогава целта ми бе 2 км масово бягане част от Маратон София. Мисля, че никога не е късно бягането да стане част от ежедневието ни и колкото по-рано се случи това, толкова повече ще се насладим от ползите му.

Как се реши да започнеш да бягаш на 5kmrun? След тези официални 2 км забелязах първата си грешка, че се увличам с по-бързите като по този начин оставам без необходимите сили за желаното завършване на надпреварата. Така започнах да търся групови бягания и попаднах на 5kmrun. За мой късмет първото ми бягане бе в Южен парк на 23.11.2019 г. и е съпроводено с рекорда на 5kmrun до момента на Йоло Николов от 14:56 мин. Като разбрах времето му се замислих, че когато той е финиширал аз съм бил някъде по средата на трасето с гледка към Мол-а.

Откривайки магията в бягането, аз открих начин да остана насаме със себе си и да се освободя от натрупаното напрежение. По този начин се зареждам с положителна енергия и настроение до следващото бягане. Отделно на съботните бягания се запознах с много позитивни хора, всички обединени около общата ни страст бягането, обменяйки ценен опит и съвети. Радвам се, че имам възможност да бягам рамо до рамо с най-добрите наши бегачи, да се уча и да взимам пример от тях.

Как 5kmrun промени твоето бягане? 5kmrun не просто промени моето бягане, а го изгради! Започнах редовно да посещавам съботните бягания, издръжливостта ми се подобри, от там и резултатите се подобриха. Постепенно увеличих дистанцията и трудността, добавих положителна денивелация и така стигнах до  планинските ултрамаратони.

Къде би ти се искало или плануваш, да пробягаш едно 5kmrun Selfie? Както споменах по-горе бих искал това да се случи на някой популярен маратон в европейска държава, а планувам да се случи скоро на поредната спираща дъха от към гледки и трудност ултра.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Организацията е на отлично ниво и не бих променил нищо. Тук бих искал да изкажа благодарност и адмирации на организаторите, доброволците и всички свързани с провеждането на тези бягания – страхотни сте! Бих дал като съвет по примера на ежемесечното бягане на обратно в Южен парк, да се провежда такова и в другите паркове и по-специално Западен парк. Другото ми предложение е в летните месеци да се организират и вечерни бягания.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Тази година участвах в най-дългото си състезание и завърших Витоша 100, като условията както повечето знаете бяха униКални :). Радвам се, че успях да завърша това предизвикателство, без нито за миг да си помисля за отказване. В планинските състезания, след поредните изкачвания съм стигнал до един девиз който си повтарям: – Всяка малка крачка води към върха и към успеха, никога не се предавай!

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания?  За конкретна комична ситуация не се сещам, но искрено се радвам когато бягайки в парка малки дечица тръгват да се състезават с нас и по този начин ни пейсват и зареждат с положителна енергия.

Благодарим ти Ице за това интервю, успех!

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)