5 камаран на седмицата: Христо Христов

0

Професия/ Работа? Завършил съм магистратура “Технологично предприемачество и иновации” и в момента имам възможността да работя по специалността си, като Експерт бизнес развитие в една от най-големите банки в страната. Занимавам се с развитието на мобилните приложения и новите електронни услуги на Банката.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Христо на 33 години и не мога да стоя мирен без да се занимавам с нещо… или по-разпространеното определение “Работохолик” 😀

Освен основната ми работа съм активна част и от екипа на Фондация “Сошъл Фючър” по-известна с проекта си Jamba, онлайн платформа, която помага на хора с различни възможности да развиват своите знания и умения и да намерят професионална реализация на пазара на труда. През свободното ми време намирам време да се изявявам и като графичен дизайнер на свободна практика.

Също така обичам много да чета хубави книги, да слушам музика, да излизам с приятели и да пътувам до различни точки на страната и в чужбина. В последно време доста често съчетавам бягането с туризъм. 

От кога бягаш? Никога не съм бил от хората, които отделят много време за спорт. Тренирал съм баскетбол в училище, а след това няколко пъти съм правил опити да тренирам редовно във фитнеса (Така и не се запалих по него).

Започнах да бягам преди 2 години около първото благотворително бягане Run2gether, което организирахме от Фондацията. Тогава направихме няколко бягания за лека подготовка преди датата на събитието с ултрамаратонеца Краси Георгиев. Там се запознах и с няколко 5кмрънци, които ми разказаха за съботните бягания в Южния парк и получих безценни съвети за бягането и какво не трябва да се прави преди и след него. Малко след това през 2018-та дойдох и на първото си 5kmrun бягане, което за човек, който не беше тренирал нищо през последните години се оказа изключително трудно. Малко по малко влезнах във форма и започнах да не се притеснявам от дългите дистанции.

Аз бягам за здраве и забавление, а не да се класирам на първите места. 😉

Какво ти харесва в 5kmrun? Хората, които се събират за бяганията. Когато дойдох на първите си бягания видях, че имам много приятели и познати, които бягат на 5kmrun, а се запознах и с много нови готини хора. Всичко е добре организирано и започва на време, а приключва спрямо възможностите на всеки бегач. Имаш свободата да бягаш със собствено темпо, докато постепенно подобряваш себе си. Винаги изчаквате да финишира дори и последния бегач, което мога да ви уверя, че се оценява много.

Харесват ми и отборните бягания, защото съм свикнал да играя в отбор.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Станах редовен участник на 5kmrun и привикнах с дистанцията. В моментите, в които намирам време да бягам след работа си поставям именно този минимум – 5 км.

Намерих се и с невероятния ни отбор “Лабрадор”, с който постоянно се предизвиквам да се изправям пред все по-дълги дистанции на паркови или планински бягания.

Какво мислиш за доброволчеството? Доброволчеството е личностна черта – готов си да дадеш от времето си, да направиш добро на някого, без да очакваш нещо в замяна.

За мен доброволчество в аспекта на 5kmrun е начин да дадеш приноса си към нещо, което наистина харесваш, като подкрепиш безпроблемното провеждане на бяганията и повдигнеш духа на най-малките по трасето на тяхното първо или поредно участие. Друго си е когато някой те насърчава по трасето и ти помага да повярваш, че можеш да го завършиш още по-добре спрямо предишното ти бягане.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Съботните бягания са много добре организирани. Бих включил в календара на XL бяганията повече щафети, защото съм фен на отборните игри, които предизвикват всички участници да дадат най-доброто от себе си, а на щафетите наистина оценяваш, че зависите един от друг.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Преди да започна да бягам спортните ми дрехи бяха малко и в повечето случаи се използваха само за носене вкъщи. Гордея се, че колкото и да ми е трудно да бягам по някои трасета все още не съм намерил това което да ме откаже. Винаги стигам до финала.

През 2019 г. завърших успешно няколко планински и шосейни полумаратона, а за тази година целта ми е да завърша пълен маратон.

В професионален план отличията никога не са ми били цел. Вярвам, че ако работиш нещо, което те вълнува и правиш всичко от сърце, рано или късно отличията идват сами.

Получавал съм различни отличия свързани с основната ми работа и за усилията ми да подкрепям и подпомагам дейността на неправителствени организации и социални проекти. Ако някой се интересува с радост ще споделя повече.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? По време на първото ми участие в “Мустак Рън”  през 2018 г. се бях нахъсал много да пробягам цялата дистанция с изкуствен мустак, но по трудния начин разбрах, че има много зависимости, които трябва да съобразиш. Бях си купил изкуствен мустак тип “Каубой”, който се оказа с много слаба лепенка.  Започнах да бягам и още на първите 200 метра започна да се отлепя и така до финала, трябваше да го залепям отново всеки път и да го придържам. В един момент дори го изпуснах и отлетя и се наложи да се връщам да го търся, за да мога да финиширам с него. През 2019 година вече имах по-сериозна подготовка и мустака се задържа през цялото трасе, въпреки дъжда. 🙂

Пожелавам на всички участници в 5kmrun да бягат колкото могат и да се забавляват на Макс.

Благодарим ти Христо за това интервю, успех и пожелания за цял маратон 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)