5 камаран на седмицата: Явор Димитров

0

Професия/ Работа? Офицер в Министерството на отбраната.

Представи се, кажи нещо за себе си? Казвам се Явор Димитров. На 29 години от гр. София. Отдаден съм на работата си, но разбира се като всеки млад човек обичам забавленията, както и да прекарвам време със семейството и приятелката си. Свободното си време прекарвам предимно в близките около София планини в разходки или бягане.

От кога бягаш? Бягам от много ранна детска възраст, така да се каже. Тренирах футбол близо 10 години в ДЮШ на „Левски”, като детството си прекарах на Герена, а най-силните ми години бяха на стадион „Раковски”, където определено бягахме доста.

Първият ми досег с леката атлетика беше доста случаен, след като попаднах в последния момент в отбора на Националния военен университет „Васил Левски” за едно от годишните участия на националния общоармейски шампионат. Връщахме се от турнир по футбол и по телефона се обадиха да ни кажат, че едно от момчетата се е контузило и така там се озовах аз. Без подготовка за подобен тип бягания, успях да спечеля две индивидуални втори места на 400 и 800 метра и първо на щафета. На следващата година вече бях в основния отбор. За нещастие претърпях тежко счупване на глезена, и след няколко операции и стабилно количество метал в ставата, започнах да ходя лека по лека. Това ме извади за около 3 години от бягането. С цел възстановяване и раздвижване започнах да бягам малко по малко, докато премина най-вече психологическата бариера и така до първо XLkmrun и след това 5kmrun.

Какво ти харесва в 5kmrun? В 5kmrun ми харесва това, че всеки може да изяви себе си, независимо дали гони някакви постижения, дали се подготвя за някъде или бяга за удоволствие, което всъщност е основната идея. Имах удоволствието да се запозная с много нови приятели, с които споделяме една страст и по някакъв начин бягането в парка всяка събота стана част от живота ми. Двата парка в София (Южен и Западен) дават добрата възможност на всеки да избере да бяга на предпочитания от него терен, което е голям плюс.

Лично аз обожавам трасето в Западен парк и почти не пропускам събота, в която да съм там. Трасето дава възможност на човек да направи една добра тренировка или да изпита себе си върху различни участъци и сред природа, която те изкарва от градското ежедневие. Надявам се през тази година трасето да привлече още повече участници, защото си заслужава.

Как 5kmrun промени твоето бягане? Определено редовните участия промениха много бягането ми. В началото цяла година посещавах само месечните бягания на XLkmrun, без да влагам някакъв състезателен смисъл в тях и бягах колкото да разпусна след работа без никаква последователност. Първите ми 6-7 участия в Западен парк бяха голяма мъка, защото не бягах равномерно и много бързо се изтощавах. Да бягам под 21 мин ми се струваше трудно, а да бягам под 20 даже нереалистично, докато след 1 година мога да се похваля с резултати по 19 мин и на двете софийски трасета, което за любител си е добре. Тук там се качвам и на стълбичката на XLkmrun. С помощта на отдадени на спорта хора около себе си започнах да тренирам много по целенасочено и резултатите се получават. Най-важното е, че вече чувствам организма си много по-здрав и неподатлив на болести както преди. Искам да благодаря на Краси Любомиров, който всяка събота придава състезателен смисъл на бягането ми 🙂 и така ми помогна да се развия. Също така и на Иван Борисов с когото обикаляме планините във всякакви метеорологични условия.

Какво мислиш за доброволчеството? Страхотна инициатива. Винаги е полезно когато има повече хора, които да осигурят и улеснят твоето бягане. Доброволците са хора, които чувстват това което правят като лична кауза.

Ако ти си Главния организатор на бягането следващата седмица, какво би променил? Организаторите се справят достатъчно добре. От нас бегачите се иска само да сме там и ако сме повече нещата сами се променят в положителна посока.

Личен успех или постижение с което се гордееш? Изминалата 2018 г. беше много успешна за мен в спортно отношение. След доста дълго отсъствие отново усетих вкуса на победите. Най-голямото постижение е това, че отново имам възможността да се състезавам и да съм както се казва „между шамарите”, без значение от класирането.

Коя е най-смешната или забавна случка, която те споходи по време на нашите съботни бягания? Като цяло не бих могъл да се сетя за нещо по-специално. Може би последното Нощно бягане в Южен Парк ми е останало в съзнанието, защото в същия ден играеха „Левски” и „ЦСКА -София” на националния стадион. След сутрешното бягане в Западен парк, доволен и спокоен отивам на мача, и за моя радост „Левски” победи – уникален ден J По същото време Ели Димитрова ми пише, дали искам да бягам в отбор на нощното. И аз все още под еуфория и на няколко бири, направо от националния стадион с бързо бягане се отправям към парка (появих се 5 мин преди началото) и се получи едно доста интересно бягане в тъмното, добре че винаги имаше някой светещ пред мен. Даже бягах под 20 мин, което си беше един добър завършек на деня.

Благодарим ти Яворе за това интервю, успехи… 🙂

5kmrun

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)