5 любопитни факта за сателит Благоевград

0

Представете се накратко?

ММ: Здравейте! Казвам се Мария Митова и съм от Благоевград, където живея със семейството си, след няколко години учене и работа в чужбина.

Работя в сферата на научните комуникации и академичното книгоиздаване, а в свободното си време обичам да съм сред природата. Въпреки, че до скоро не бях никак физически активна, от началото на 2022 насам съм запален любител-бегач.

ДА: Здравейте! Казвам се Димитър Апостолов, за кратко Митко, на 42г.съм, родом от гр. Ямбол и живеещ от 23г. в Благоевград. Тук бях студент, създадох семейство, имам две деца и работя като Медицински представител в Югозападния регион.

Обичам свободата, обичам природата, харесва ми да бъда в планината или да ходя за риба, и както осъзнах от преди 2 години – обичам и да бягам.

Как решихте да откриете сателит на 5kmrun?

ММ: В нашия случай, с моя съорганизатор, Митко Апостолов, всъщност „наследихме“ благоевградския сателит от неговите създатели – прекрасните и лъчезарни Венци Тренчев и Дари Станоилова (Дари е дъщеря на основателя на 5kmRun, Георги Станоилов). Те бяха основали сателита през 2021 година, но към края на 2022 им предстояха много професионални и лични ангажименти и имаше нужда някой да се включи в организирането на бяганията, за които на тях им оставаше все по-малко време.

Като едни от най-запалените и редовни благоевградски камаранци по това време, аз и Митко с най-голяма радост и благодарност приехме поканата на Венци и Дари да помагаме с организацията на бяганията в Благоевград.

ДА: Както Мария каза, ние наистина наследихме сателит Благоевград от Венци и Дарина. С Мими приехме идеята много добре, и с течение на времето дори бих могъл да споделя, че вече го чувствам и като личен ангажимент към себе си, и към другите бегачи.

Figure 1: Първото издание на 5kmRun Blagoevgrad, началото на 2021.

Кога и къде се провежда бягането?

ММ: Обикновено е всяка неделя, в 09:00 лятото и 10:00 зимата. Загрявката е 15 минути преди старта. По изключение понякога бягаме в събота, като своевременно съобщаваме за това във фейсбук групата на сателита: 5kmrun Сателит-Благоевград.

Трасето започва от чешмата (с най-свежата водичка) в началото на алеята за парк Бачиново (ул. Димитър Йосифов 2), продължава до моста при въжения парк в края на алеята, а след моста завърта обратно пак до чешмата.

ДА: Мими е описала трасето. Аз мога само да добавя карта:

Figure 2: Карта на трасето на 5kmRun Blagoevgrad.

Кое, според вас е стойностното в 5кмрън и какво кара хората да се включват?

ММ: Не знам дали ще успея да изредя всичките предимства на общности като 5kmRun. По-добрата физическа кондиция е само едно от многото преимущества: подкрепата от страна на организатори и по-отдавнашни посетители, искрените приятелства, които се създават, регулярността и чувството за сигурност, които ежеседмичните бягания дават, възможността да участваш в разнородни, забавни и красиви състезания благодарение на ежемесечните XL-и, фактът, че седмичните бягания са винаги безплатни, доброволческия характер на дейностите около организацията като цяло, винаги отзивчивите и подкрепящи организатори, ежеседмичните томболи с награди, удобната и функционална мобилна апликация, чрез която всеки може да качва selfie и същински бягания. По-общо погледнато, изключително ценна е ролята на организацията за популяризирането и подкрепата на масовия спорт у нас. Бягането е много достъпен начин да си на въздух и да си активен, а 5-километровата дистанция е една добра тренировка както за начинаещи, така и за по-напреднали. Не на последно място е визията на организацията, според която наистина абсолютно всеки е добре дошъл, независимо от физическа форма, опит, пол, възраст, националност, и т.н.

ДА: Едва ли бих могъл по-добре да го кажа, всичко, което Мария е описала е така. Като за мен едно от най-ценните неща е  контактът, които имам с другите бегачи. А по отношение на това какво кара другите да се включват – мисля, че максимата „Здрав дух в здраво тяло“ най-добре описва представата на всеки един от нас за бягането.

Нещо любопитно за трасето?

ММ: Благоевградската петица минава през едно от любимите места за отдих на жителите и гостите на Благоевград, парк Бачиново. Алеята върви успоредно на течението на река Бистрица, затворена е за коли и е широка и зелена, като предлага прохлада и сянка през лятото и спокойствие и тишина през зимата.

ДА: Трасето предлага възможност за бягане успоредно на горска пътека, както и изненадващи срещи с катерички или таралежи.

Figure 3: По трасето на 5kmRun Blagoevgrad, есента на 2022.

Какво е уникалното за сателита, или с какво се различавате от останалите? Споделете 5 любопитни факта за сателита!

ММ:

  • Първоначално, за трасе на благоевградската петица е бил обмислян така-нареченият AUBG Campus Loop, който се намира в по-централна част на града и минава от двете страни на река Бистрица, между моста на пазара и моста при Кауфланд. Заради голямото стеснение на пешеходната част на моста при Кауфланд, обаче, този вариант е отпаднал като идея. Бих казала за наша радост, тъй като сегашното трасе по Алея Бачиново е прекрасно!
  • Част от трасето на 5kmRun се припокрива и с трасето на колоездачните състезания на местния клуб по mountain bike, LFF Enduro Blagoevgrad.
  • Благоевград е дом на два университета – Американския Университет в България и Югозападния Университет, както и на няколко хуманитарни и професионални гимназии. Радваме се, че ученици, студенти и преподаватели често се включват в нашите бягания.
  • Да ме поправят колегите от другите сателити, ако греша, но мисля, че благоевградското трасе е с една от най-големите положителни денивелации сред сателитните петици, което го прави предизвикателно дори за бегачи, минаващи го редовно (като мен например).
  • Благоевградският 5kmRun не образува така-наречения лууп, тоест, не завърта в кръг, ами се изкачва до езерото на Бачиново, където прави обратен завой, и се спуска по същия път обратно надолу.
  • Ако решите да побягате и малко след точката на завъртане и да стигнете до самото езеро, има голяма вероятност да попаднете на неговите атрактивни целогодишни обитатели – група лебеди, сред които има и черни, и бели!

ДА:

  • Трасето е еднакво подходящо за бягане през всички сезони на годината.

Какво ви мотивира, да бъдете организатор?

ММ: Срещата с хора на същата вълна като мен и желанието ми да окуражавам други, които искат да правят нещо добро за здравето и духа си чрез бягане. Харесва ми и да допринасям за облика на града като място, където се случват хубави неща и където добрите примери и практики се радват на подкрепа.

ДА: Това, което ме мотивира е идеята, че аз, Мария и хората, с които споделяме бягането, сме част от нещо по-голямо и значимо не само за един човек, а за стотици и дори хиляди други бегачи.

Какво е найтрудното за един организатор на сателит?

ММ: Аз лично не виждам трудни аспекти в дейността ми като доброволец-организатор. Сателитът и организацията на бяганията ми носят радост и удовлетворение.

ДА: Не бих казал, че усещам някаква особена трудност при организиране на бягането.

Какво бихте посъветвали други, които искат да започнат и тези, които вече организират (за повече посетители, за повече ангажираност)

ММ: Ако се чудите дали да започнете сателит, давайте! Според мен всеки град трябва да си има 5kmRun или подобна бегаческа група, за да се стимулира спорта като част от здравословния начин на живот на местно ниво. Доброволчески начинания като 5kmRun са чудесен начин да се срещнеш със свежи хора в твоя град. Създава се пространство, където подкрепата, толерантността и позитивната нагласа са водещи. Освен това сателитите са доста автономни, имат голяма свобода на действие що се отнася до избора на ден за провеждане на бяганията, включването на спонсори, организирането на различни по-специални бягания и т.н.

Като съвети, мога да спомена няколко на базата на моя собствен опит. Следете инициативите на същинските бягания или тези в другите сателити и се включвайте в тях със своя сателит, когато е възможно. Наскоро така в Благоевград проведохме едно специално събитие по повод Световния Ден на Бягането на 7 юни и се получи изключително приятно, дойдоха възрастни, деца. Миналата година пък бяхме част от Мустак Рън и също се получи доста забавно бягане. Още си спомням и едно от първите ми 5kmRun бягания, през студената зима на 2021/2022 – то се проведе под мотото „да побягаме без тениски в студа,“ а за онези от нас, на които не ни стискаше да се разхвърляме на минусовите температури, алтернативен вариант беше бягане с шарени чорапи!

Figure 4: Шарен чорап Run, януари 2022.

Когато имате възможност, участвайте и помагайте на други да участват в 5kmRun XL състезанията, които се организират ежемесечно. Освен, че са забавни и в красиви местности, тези събития събират много ентусиасти-бегачи на едно място и са добра възможност за среща с нови съмишленици. На тези бягания доброволците от сателитите винаги биват приветствани с много радост от главните организатори, което е страхотно и е шанс повече хора да разберат за съответния сателит. В някакъв момент част от тях може да решат да се включат в бягане на сателита, когато са в съответния град, или пък да кажат за сателита на свои познати.

Figure 5: С Георги Станоилов на благотворителното събитие Чиста Струма Run, юни 2023.

Когато бягам из Благоевград или участвам в състезание в друг град, често нося тениска на 5kmRun. Така по някакъв начин също популяризирам групата.

Случва се около старта на неделното ни бягане да засечем по някой „самосиндикален“ бегач. Често заговаряме такива бегачи и ги каним да побягат с нас, говорим си за тренировки, състезания, екипировка, и други неща, свързани с любимия ни спорт. Така хората виждат, че в града има и други с техните интереси. Особено за новопристигнали в Благоевград, това е добър начин да си намерят среда и приятели и ние сме много радостни да ги приветстваме с добре дошли по този начин.

Ако имате въпроси, основателят, Георги Станоилов, е винаги насреща да даде съвет или помощ, страхотна подкрепа е. Освен това голямата 5kmRun общност е много активна и може да се допитвате до тях за съвет или препоръки посредством различните фейсбук групи.

Специално в Благоевград ми се ще да виждам още повече хора на събитията ни, така че ще следя за съветите и на „колегите“ от другите сателити.

ДА:

 – Да подберат добре трасето

 – Да са постоянни в деня и часа на провеждане на мероприятието

 – Да използват социалните мрежи и личните си контакти, за да популяризират 5км Run, навсякъде където това е възможно.

Figure 6: Мустак Рън, ноември 2022.

Разкажи за някоя смешна, забавна или поучителна история, свързана с бягането на сателита?

ММ: Струва ми се, че благоевградчани обичат предизвикателствата – едни от най-посещаваните събития са били и едни от най-трудните: по заледен асфалт или на 5+5 км бяганията в първата неделя на всеки месец. Дори и моето първо 5kmRun бягане беше такова, в една от най-мразовитите зимни утрини на 2022, при минусова температура. И толкова ми хареса, че от тогава не съм спирала!

Figure 7: Неделно бягане на 5kmRun Blagoevgrad, 2022.

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)