5 любопитни факта за сателит Монтана

0

Представете се накратко?

Здравейте! Казвам се Данаил Дамянов на 48 години съм от град Монтана. Имам собствен бизнес, в който е доста динамично и намирам своето спокойствие като бягам сред природата.

Как решихте да откриете сателит на 5kmrun?

В случая, го наследих от Божидар Господинов и Лъчезар Луканов, започнаха в началото 2021 година, но след 9 старта, поради липса на участници, го преустановиха. Аз го възобнових през септември 2022 и вече 11 месеца постоянно имаме нови и нови уастници.

Кога и къде се провежда бягането?

Всяка събота от 9 часа лятно часово време и от 10 зимно часово време, на входа на парк Монтанезиум. Преди старт/финалът беше на паметника на самия площад, но поради ремонт го преместих в парка, а и на участниците така им харесва повече.

Кое, според вас е стойностното в 5кмрън и какво кара хората да се включват?

Бягането е много достъпен начин да си на въздух и да си активен. С компания се получава по-лесно. Срещаш нови хора и завързваш нови приятелства.

Нещо любопитно за трасето?

Правим обиколки в най-централния и най-посещаван парк на Монтана, като същевременно срещаме всички други посетители, които ни се радват и поздравяват. Понякога снимат и пускат в групата “Забелязано в Монтана” 🙂

Какво е уникалното за сателита, или с какво се различавате от останалите? Споделете 5 любопитни факта за сателита!

*Изцяло сенчесто e през лятото в горещините

*В най-посещавания парк на града е, за да може повече хора да ни видят и да се популяризира по-бързо

*Нулева денивелация

*Обикаляме единственото езеро в Монтана

*Бягането ни е до велоалеята, което дава възможност родителя да бяга, а детето му да кара велосипед до него

Какво те мотивира, да бъдеш организатор?

Това, което ме мотивира е че, имам възможността да накарам хората да се грижат за своето здраве като се движат. Харесва ми да допринасям за облика на града, както и да давам добър пример на подрастващото поколение.

Какво е най–трудното за един организатор на сателит?

Аз не виждам трудност при мероприятието. Както казва Жоро Станоилов, работата на организатора на сателита е да установи точен ден, точен час и самото трасе и всичко това след време става традиция на самото населено място.

Какво бихте посъветвали други, които искат да започнат и тези, които вече организират (за повече посетители, за повече ангажираност)

Не се чудете, ще накарате повече хора да бъдат щастливи!

Трябва постоянство и да усещаш кое им харесва на участниците. Реклама в социалните мрежи и местните медии. Направил съм и листовки и когато видя любопитен поглед или самосиндикален човек, който бяга му давам листовка и го запознавам с мероприятието. След  бягането разни здравословни домашно приготвени неща, като: Кекс с лимецово брашно, орехи и течен подсладител без бяла захар или ябълкова баница с канела или от настъргана ябълка, овесени ядки, стафиди, мед им изпичам барчета.

Разкажи за някоя смешна, забавна или поучителна история, свързана с бягането на сателита?

Ние постоянно се смеем и забавляваме. Но ще разкажа две истории с наши участнички от сателита.

Първата се случи през октомври с една нова участничка, която с голяма трудност (къде с бягане, къде с редуване на бягане и ходене), успя да направи само един единствен километър. От тогава не е пропускала събота! И когато, след финала на едно от бяганията ни през март с гордост дойде и сподели, че за първи път е успяла да избяга цялата дистанция от 5 км. (без да ходи и без да спира), то и нашата споделена радост, не беше никак по-малка!

Втората се случи през март, когато при нас дойдоха две нови дами на около 30 години. Бягаха, ходиха и повече не ги видяхме! Но ето че за моя изненада, последната събота на месец юли пристигнаха отново!? Обаче аз повече се смаях, когато ми разказаха, че от м. март, до ден днешен не са спирали да тренират самостоятелно на стадиона, докато не са започнали да пробягват цялостно дистанцията от 5 км.! Ето това е била и единствената причина, да отсъстват през всичкото това време 🙂

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)