5 любопитни факта за сателит Разград/ „Зелена стъпка“

0

Представете се накратко?

Цвети Пенчева, учител по английски език, израснах в спортно семейство, по стадиони и зали, обичам леката атлетика и отборните спортове. Помагаме си и се заместваме с Христо Георгиев, който има афинитет към безопасността и обича колоезденето и с Венци Николов, който успява да пусне нещо весело и да вдигне настроението, освен че разбира от музика и транспорт.

Как решихте да откриете сателит на 5kmrun?

Идеята дойде от Жоро Станоилов, а ние си съществувахме вече като клуб Зелена стъпка. Да си кажа честно, не се дърпахме, защото това си е нашето нещо. Просто обединихме сили и нещата потръгнаха с още заряд и свежест.

Кога и къде се провежда бягането?

Всяка неделя от 9 часа (10 ч по зимно часово време) със старт до Ронда в разградския парк.

Кое, според вас е стойностното в 5кмрън и какво кара хората да се включват?

Хората започват да се присъединяват отначало плахо, но усещат дружелюбния дух и се отпускат с повече желание за движение. Важното е да видят колко различни като възраст, физика и социален статус са останалите. Този формат събира и сплотява, а по-късно мотивира. Никой не гледа с лошо око на тези, които не изглеждат като типични бегачи, а това е изключително важно.

Нещо любопитно за трасето?

Нашият парк позволява да се правят две обиколки от 2.5 км. Минава се край клетките на животни от градския зоокът и не е рядкост някое от тях да ни посрещне с рязък звук.  Гледките са разнообразни, с редуване на асфалт и черни пътеки. Природата е прекрасна, има денивелация, която дава натоварване, а за избора на трасе се грижи Цоньо Пенев, основателят на нашия клуб Зелена стъпка.

Какво е уникалното за сателита, или с какво се различавате от останалите? Споделете 5 любопитни факта за сателита?

  • Ние сме най-опитните, да речем старши, в организирането на градски бягания. Съществуваме от март 2014 година. До този момент имаме 463 неделни паркови бягания.
  • Организираме познатите и любими природни състезания Камчийски пясъци, Лудогорски маратон и Via Pontica.
  • Не пропускаме бягане на Коледа, Цветница, дори избори, които винаги са в неделя. 😊
  • Имаме привилегията да си правим летен неделен триатлон- каране на колело, 5 км в парка (или повече) и плуване в Язовир Пчелина- 2. Както казват, кеф цена няма!
  • Запазена марка е домашният чай с лимон през студения период, който нашата „мама Раче“ приготвя. Почерпките за рожден и имен ден или просто за здраве както и пиенето на чай или кафе веднага след бягането в съседно заведение също не са за пренебрегване.

Какво ви мотивира, да бъдете организатор?

Взаимното зареждане, споделянето на радости и проблеми по време на неделните ни срещи, нарастващият брой включващи се и истинското човешко общуване помежду ни са това, което ме мотивира. Въпреки изтичането на младежи към по-големи градове, ценното е ядрото от хора, които поддържат вече десета година Зелена стъпка и по-късно Сателит Разград. И естествено най ни радват децата и новите попълнения на групата.

Какво е най-трудното за един организатор на сателит?

Най-трудно е да се освободи (за час и нещо) неделната сутрин само за бягане. Останалото чака за после. Закон! 😊

Какво бихте посъветвали други, които искат да започнат и тези, които вече организират (за повече посетители, за повече ангажираност)?

Съвет: да чувстват организирането не като ангажимент, а да живеят с нетърпение и любопитство до следващата седмица и поредното издание. Да се вслушват в предложенията на останалите бягащи и да разчупват моделите. Дерзайте, хора!

Разкажи за някоя смешна, забавна или поучителна история, свързана с бягането на сателита?

Скоро Христо беше пуснал събитие, за което като домакин трябваше да е дошъл по-навреме. Започна да попреминава началният час и реших все пак да го чуем къде е в „задръстване“ по улиците. Голям майтап падна, човекът току-що беше „зорлем“ събуден. Оставихме го да си доспи… Извинявай, Ице. 😉

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)