5 любопитни факта за сателит Сливен / СКО Сини камъни

0

Представете се накратко? 

Казвам се Костадин Новаков от Сливен. Инженер „Топлотехника“ по образование. Работя в „Топлофикация-Сливен“ ЕАД. На 50 години. От 10 годишен съм състезател по ориентиране в СКО „Сини Камъни“. Към настоящия момент съм състезател и председател на клуба. Участвам в състезания по ориентиране и планинско бягане. Освен съботните бягания, СКО „Сини Камъни“ е организатор на „Планински маратон Сливен“ и емблематичното състезание по ориентиране „3ODays“.

Как решихте да откриете сателит на 5kmrun?

На 06.12.2014 година решихме с приятели да стартираме инициативата 3/5 км рън в Сливен, която продължава и до днес. Януари 2021 година с мен се свърза Валя от Търговище и ми каза, че можем да кандидатстваме да станем сателит на 5kmrun. Понеже най-близкото 5kmrun до Сливен е в Бургас, където от 2016 до 2021 имах около 20-25 участия и знаех за какво става дума, веднага писах на 5kmrun и Георги Станоилов откликна много бързо. И така на 30.01.2021 официално станахме 5kmrun Сателит Сливен.

Кога и къде се провежда бягането?

Стартът на трасето е в градинката точно срещу входа на Лекоатлетическата зала в Сливен. Бяганията са всяка събота от 9:00 през лятото и в 10:00 зимата.

Кое, според вас, е стойностното в 5кмрън и какво кара хората да се включват?

Много хора желаят да спортуват, но или се срамуват от другите или не намират смелост да излязат сами да тичат. Организираното бягане им дава стимул да станат част от нещо и да се стремят да си подобрят резултатите с всяко изминало бягане. Истината е, че когато откриеш наркотика „бягане“ ти се иска още и още.

Нещо любопитно за трасето?

Не мога да го опиша. Трасето трябва да се избяга за да се усети лудостта му. Малко са хората успели да го запомнят от първия път. За незапознати с трасето препоръчвам да си качат трака от Strava иначе със сигурност ще се объркат. Можете да изгледате https://youtu.be/psv1umVnL6E запис на бягането на цялото трасе в една дъждовна събота. И най любопитното според мен е, че 5 км трасе го измислихме за 27 ноември 2014, когато организирахме Worldwide Companion 5k run пропагандирано от австралиеца Ash Walker чрез фейсбук (бягане в точно определен час и дата в целия свят). И до днес трасето си остава същото.

Какво е уникалното за сателита, или с какво се различавате от останалите? Споделете 5 любопитни факта за сателита?

На първо място трасето. Мога да кажа, че без сестра ми Ваня Новакова – съосновател на сателита и Нишан – учител и треньор по плуване, щеше да ми е трудно да организираме всяка седмица бягането. Първоначално повечето участници бяха от СКО Сини Камъни, като през годините се разрастваме и в момента сме една голяма приятелска общност от бегачи.

След всеки Планински маратон „Сливен“ се увеличаваме.  

Какво ви мотивира, да бъдете организатор?

Винаги съм се занимавал със спорт. Спортът ме е научил на дисциплина и в живота. Това, че сме част от една голяма бегаческа общност ме прави щастлив.

Какво е най-трудното за един организатор на сателит?

За мен не е трудно. Аз съм и един от треньорите в СКО Сини Камъни, а там организацията на всяка една тренировка изисква много повече усилия и енергия. Като организатор на сателит Сливен единствено ме е яд, че не мога да съм на линия всяка седмица поради многобройните състезания по ориентиране, почти всяка седмица, но затова са помощниците да ме заместват когато ме няма 😉  

Какво бихте посъветвали други, които искат да започнат и тези, които вече организират (за повече посетители, за повече ангажираност)?

Не се колебайте. Намерете съмишленици и започвайте. Малко реклама и всичко ще си дойде на мястото.

Разкажи за някоя смешна, забавна или поучителна история, свързана с бягането на сателита?

Ако не сте гледали клипчета които публикувам след всяко бягане, то ще кажа, че бягането преминава изцяло в смях и закачки. Поучителната история е, че трябва да се внимава когато се минава точно пред хотела на Лечков, че там има една врата която се отваря в обратна посока на бягането и могат, а и са ставали инциденти… 🙂

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)