5 любопитни факта за сателит Търговище!

0

Представете се накратко?

Казвам се Валентина, на 41 год. и съм родом от Търговище. Завърнах се преди 8 години в родния град след няколко години в София и краткосрочно пребиваване в чужбина. Работя като консултант в международна телекомуникационна компания.

Заедно с партньора ми Пламен, който е родом от Попово, организираме съботното 5км бягане в Търговище.

В свободното ни време обикновено сме по планините – разхождайки се, бягайки и откривайки нови пътеки. Може да ни срещнете и като доброволци в различни дейности.

Как решихте да откриете сателит на 5kmrun?

С Пламен имахме идея да организираме бягания и тренировки, копирайки до някъде примера на приятели бегачи от Варна, които се събираха 2-3 пъти в седмицата, да бягат и тренират заедно. Искахме да обединим бегаческата общност в малкия ни град.

Една вечер, Цоньо (Зелена стъпка) от Разград ми се обади да ми каже, че 5kmrun започва да се разраства със сателитни бягания и невинно ме попита защо да не направим и в Търговище. Не ни трябваше много, за да се навием. И ето ни – вече 3-та година бягаме организирано всяка събота в Търговище.

 

Кога и къде се провежда бягането?

Бягането се провежда в парк Борово око всяка събота от 9:00 часа (лятно) и 10:00 часа (зимно време).

Кое, според вас е стойностното в 5кмрън и какво кара хората да се включват?

Стойностното според мен е Общността. 5кмрън дава възможност на хора със сходно хоби да се събират, запознават, да обменят опит и да се забавляват заедно, а вече и в различни краища на страната. И това е чудесно!

Нещо любопитно за трасето?

Трасето обикаля около емблематичното езеро Борово око в едноименния парк в града – любимо място отдих и разходки на хората от града и техните гости.

В третия км е концентрирана 95% от положителната денивелация – изкачването е ~40м. А от началото на тази година, всяка последна събота на месеца бягаме трасето наобратно.

Какво е уникалното за сателита, или с какво се различавате от останалите? Споделете 5 любопитни факта за сателита?

  • Имаме уникално видео на Нощното бягане на 22.09.2021. Идеята и сценария са на Кольо Колевhttps://youtu.be/K8H2VDZ7jf8?si=-QDzz-XNEmG5S57z
  • Първата година имахме ежеседмична томбола, в която се разиграваше почерпка с 2 бири и картофки в местния айриш пъб.
  • Участвахме в инициативата на Collect4Life, по идея на двама ученици от София, чиято цел е да се събират стари телефони и таблети и да ги предават за рециклиране, а със събраните средства да се садят дървета в цялата страна.
  • По веднъж в годината бягаме в панаирно и циркаджийско време.

Обещавам си да предизвикам клоуна Мишо от цирк Арена на една обиколка следващия път, когато шатрата гостува в града 😀

  • Имаме си Дракон 😊

Какво ви мотивира, да бъдете организатор?

Възможността самата аз да мотивирам повече хора да се движат и да намерят съмишленици, споделяйки общо хоби наоткрито.

Какво е най-трудното за един организатор на сателит?

Най-трудното, може би, е да присъстваш всяка събота (или неделя) на старта. Но дори и да не си там, винаги има хора, които са редовни, знаят трасето и ще се погрижат за новодошлите.

Какво бихте посъветвали други, които искат да започнат и тези, които вече организират (за повече посетители, за повече ангажираност)?

Наблегнете на социалната, а не толкова на състезателната нотка при организирането на подобно бягане. Много повече са хората, които все още се притесняват от това дали изобщо ще могат да изминат дистанцията от 5км наведнъж и с какво темпо, отколкото бегачите, които ще се състезават с хронометъра.

Вслушвайте се в мнението и идеите на хората, които идват да бягат. Когато е на лице изградена бегаческа общност, е много по-лесно да си организатор, защото можеш да разчиташ на подкрепа, както физическа, така и психическа от хората около теб 😉

Разкажи за някоя смешна, забавна или поучителна история, свързана с бягането на сателита?

Тук бих искала да споделя един от многото примери за напредък в бягането. Асен, който до преди две години едва изминаваше бягайки половин километър след двамата си 9 годишни сина на детското бягане, някак успя да намери своята мотивация и вече бяга 5км трасе за около 26-27 минути. А миналата есен дори се пусна на състезание в Родопите и завърши 21км трасе 😊

Разбира се, има и други хора, на които им беше трудно в самото начало дори да застанат на старт, пък камо ли да изминат цялата дистаниця наведнъж, но с желание и постоянство започнаха да постигат своите цели. А ние, като организатори, можем само да се гордеем с постиженията на всеки един от тях 😊

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)