5 любопитни факта за сателит Шумен!

0

Представете се накратко?

Аз съм Ирина Павлова и заедно със Светлозар Ненов и Захари Николов стартирахме шуменския сателит на 5kmrun в една мартенска мразовита утрин на 2021 година. Щастлива съм, че за две години създадохме общност. Смело мога да кажа, че всички шуменци, които стават рано сутрин в събота за да бягат, участват посвоему в организацията, популяризирането и осъществяването на тези регулярни събития. Всички допринасят не само с настроение и хъс, но и с подкрепа за другите участници – понякога с транспорт, тъй като бягането се провежда на шуменското плато, или с почерпка с повод и без повод. Всеки е замествал организаторите когато се налага и е давал старт на бягането. Можем да се похвалим, че нямаме нито един пропуснат уикенд.

Как решихте да откриете сателит на 5kmrun?

За мен беше лична кауза, дълго време си мечтаех шуменските бягащи хора да се познават и да споделят хобито си. Още повече, че имаме прекрасни условия на нашето плато. Можем да правим и асфалтови и горски бягания. Радвам се, че 5kmrun и Георги Станоилов ме намериха.

Кога и къде се провежда бягането?

Всяка събота, точно в 8.30 ч. даваме старт на бягането, което се провежда до емблематично място за Шумен – паметник „Създатели на Българската държава“. Правим го толкова рано и зиме и лете защото пътният участък, който ползваме за трасе е затворен за автомобили по това време. Да ме прощават от Сателит Монтана, обаче нашето трасе също има денивелация и можем да поспорим кое е по-трудно. Рекордът ни е 17:20 мин. на младата надежда Атила Расим, но почти няма други участници, които да са успели да преминат 5-те километра под 20 мин.

Кое според вас е стойностното в 5kmrun и какво кара хората да се включват?

Убедени сме – 5kmrun Е МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ БЯГАНЕ! Това са приятелства, победени страхове и притеснения от резултати и представяне, споделени емоции по състезания, разкриване на скрития потенциал, здраве, усмивки, подкрепа и най-вече усещането за общност.

Нещо любопитно за трасето?

Намира се в природен парк „Шуменско плато“, над града, сред гора, красива във всички сезони. Въпреки, че пътят е затворен във времето на бягането, водим неравна битка със ранобудни шофьори. И разбира се – денивелацията.

Какво е уникалното за сателита, или с какво се различавате от останалите? Споделете 5 любопитни факта за сателита.

Тъй като повечето от нас стават рано и тичат сутрин, преди време шуменецът, живеещ във Варна Панайот Панайотов измисли име на групата Shumen Early Runners. Този бранд се запази тъй като си останахме ранобудни, а Радост Колева – варненка, приобщена в Шумен, направи дизайн на прекрасни фланелки, с които се отличаваме. Натурализираният шуменец от Разград Цветомир Генчев ни съдейства за да бъдат произведени. И сега ако образът на княз Борис ви гледа страшно от гърдите на някой бегач, да знаете, че е от Шумен. С този дизайн искаме да популяризираме региона, от където започва и се утвърждава българската държава.

По повод петте любопитни факта направих кратко допитване и се получи следното колективно народно творчество:

В семейството на 5kmrun, шуменци с най- трудното трасе,

но не напразно шампиони са те!

И в бирената миля сме добре, защото от години тренинг имаме!

И във зима и във пек, баира им се струва лек.

Пердашат зимата по „Мечката“, после се редят пред печката!

Могат да бягат с 5, могат и с 55, не им се опира и по 5!

Какво ви мотивира да бъдете организатор?

Мотивира ме огромната подкрепа, която получавам от бягащите, от спонсори и от 5kmrun. Взаимно си помагаме и организираме нашите си събития. Мотивира ме блясъка в очите и промените, които сами правим за собственото си здраве. Виждам как хората започват от неуверени 5 километра и само след няколко месеца или най-много година вече смело стъпват на маратонски дистанции. Гордея се с постиженията на всички, открили потенциала си на състезатели като например Николай Гинчев, който успешно завърши ултра триатлона „Лъвско сърце“ и дуатлоните в Шумен и Разград, както и с тийнейджърите, стъпващи на почетните стълбички в национални надпревари. Иска ми се да спомена всички, надскочили страхове и ограничения, но списъкът е дълъг.

Радвам се, че към нас се присъединяват все повече деца, които спортуват за което благодарим на техните треньори. Смятам, че дори и да не останат в спорта ще продължат да се забавляват с тичане.

Какво е най-трудното за един организатор на сателит?

Най-трудно е да убедиш начинаещите и колебаещите се дали да започнат да спортуват или не. Често чувам: „Вие сте бързи, аз не мога като вас“ и се опитвам да ги убедя, че времевите постижения нямат значение. Може да не си пръв, но правиш нещо добро за себе си. Не е необходимо още в началото да тичаш през цялото време, а само да си дадеш шанса да опиташ. Всеки, който дойде трябва да знае, че ще получи цялата подкрепа и информация за да продължи.

Какво бихте посъветвали други, които искат да започнат и тези, които вече организират (за повече посетители, за повече ангажираност)

Да търсят съмишленици и спонсори, а също да се опитат да ангажират обществеността чрез участие и популяризиране.

Разкажи за някоя смешна, забавна или поучителна история, свързана с бягането на сателита?

Винаги, когато решим да направим значимо събитите времето се разваля – я дъжд ще завали, я студен вятър ще задуха. Но в момента на бягането природата ни дава възможност да реализираме намисленото. Така, че благодарим!

Има доста забавни моменти когато се опитваме да „вкараме интрига“ кой е по-бърз, в кой сегмент си пръв и кого си изпреварил, но това е винаги в кръга на шегата. Най-важното е да знаем и да си напомняме, че тук няма пръв и последен, ВСИЧКИ СА ПОБЕДИТЕЛИ!

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)