5kmrun Големия Шлем на Силвия Кьосева – пътепис!

0

Здравейте, г-н Станоилов,

Пише Ви една развълнувана 5kmrun-ка, която на 26-ти ноември „затвори“ или „покори“ Големия шлем! Сякаш като подарък за рождения Ви ден, без това да бъде търсен ефект (но се радвам, че споделяме най-хубавата зодия!)
Едно истинско предизвикателство, дълго цяла една година! Но нека започна отначало!

Когато миналата година започнах да бягам с 5kmrun сателита в Несебър, всички постоянно „качваха“ нещо някъде. По онова време нямах нито часовник, нито Strava. Все си мислех, че бягането ще се случи и без всички тези допълнителни „екстри“. С времето, разбира се, се „запалих“ и аз и си казах, че началото на годината започвам да качвам в 5kmrun апликацията и че ще направя всички бягания за годината.

Дотук добре, освен едно пропуснато в деня на „Витоша 100“, заради което Ви се обадих и малко Ви се накарах, но за това по-натам. И сякаш ежеседмичният адреналин дали съм си качила бягане не е достатъчен, та реших че ми трябва още нещо, по-интересно и различно от това, което правят всички.

И така ми дойде идеята да обиколя всички същински и сателитни бягания. Но не само да измина трасетата, а това да се случи по време на самото им провеждане. Ето това се оказа истинско предизвикателство! Стотици пропътувани километри с колата (решила съм и това да изчисля), ранни ставания, сложна логистика, но и много открити и преоткрити места, нови приятели, нови приключения и най-важното – много въвлечени хора в тази щуротия.

Както споменах, всичко започна от Несебър,- #найкрасивите5! (по-надолу и цялата класация). Изумително е как в толкова малък град има толкова много спортни ентусиасти. Няма събота, няма неделя, Няма пек, няма вятър – те са винаги готови на трасето и отдадени бягането да стигне до възможно най-много хора. Това постоянство, гарантирам, е заразително. Може би трябваше да спомена, че аз никога не бях спортувала през живота си до към 29-30 г. възраст (в момента съм на 36), но бягането започна преди 3 години, когато работата ме доведе в Слънчев бряг. Благодарение на приятелите ми от Несебър, последните 2 години бяха напълнени и наситени с всевъзможни спортни приключения, състезания, маратони, дуатлони, триатлони, акватлони. Винаги ще им бъда признателна, че разкриха моя потенциал. И от всички трасета, това наистина е най-красивото.

Следва София Южен, моят роден град и #найпопулярните5 и първото ми бягане на същинско трасе за 2022. Случи се на 08.01, тогава се запознах с Вас като Ви казах „аз съм се сетила да направя нещо, което вие не сте“. Тогава ми обяснихте, че всъщност сте се сетили и се казва „Голям шлем“. Това, което сте направили в София е възхитително!

Продължих с Благоевград, голям студ януари месец. Бих казала, че това са #найлюбезните5. Много мило ни посрещнаха (заведох още 4 човека).

Варна #найживописни5.

София Западен #найтрейл5.

Пловдив ми се сториха #найсплотени5. Тук отварям една скоба да поясня, че може би не знаете, но да се направи локация в google maps със старта на всяко трасе е моя идея. Когато започнах да ги обикалям, ориентири като „паметника с гълъбите“ служеха на местните, но не и на посетителите като мен. А се надявам в бъдеще да има все повече такива. Отново моите приятели в Несебър ми съдействаха да се направи нещо, така че да не се лутам всеки път в търсене на точното място. Това, което Вие сте сътворили е жив организъм и той ще се развива благодарение на всички нас!

Последва Шумен и #найзаредените5. Имаха доста неща на разположение на бегачите .

Първото ми отборно в Бургас, където за мен трасето е #найспиращитедъха5 – да бягаш по морската алея през цялото време е изключително зареждащо през всеки сезон.

Сливен са #найнеобикновените5. Когато отидете на трасето, ще разберете 🙂.

Търговище – #найгостоприемните5. От посрещането до изпращането се погрижиха много хубаво за мен, намерих нови приятели и са истински машини!

В Разград не отстъпват по подготовка и постоянство. #найзареждащите5, защото първо се зареждаш с приятен горски маршрут, а след това с кафе, защото имат такава традиция. Препоръчвам да се въведе като задължителен елемент на всички 5kmrun трасета!

А пък Димитровград са #найсърцатите5 – освен заради голямо, червено сърце на старта и защото без дори да ме познават, приеха много присърце, че седмица след тяхното бягане ще бъда на маратона в Истанбул. Освен подробно да ми опишат трасето там, успяха и да ми изготвят персонална програма за преди маратона! Благодаря (и) на тези хора.

Моите приятели от Ямбол – определено #найентусиазираните5 – имат си фланелки, вода и много желание да правят тези бягания.

И Монтана – #найподготвените5 – и спортно и с нещата на разположение за удобството и разпускането на бегачите, преди и след бягането!

Пиша Ви всичко това, защото ме вдъхновихте да направя нещо огромно за себе си. Аз имах проект за цяла една година напред, а това за мен е крайно нетипично. Аз съм нетърпелива и неща, които отнемат година, биват зарязвани още в зародиш. Рядко имам дългосрони планове. Но вие ме предизвикахте (без да знаете) да надмогна това, както и доста ранни ставания, студ, пек, бързания, вълнения и по някой път и раздразнения. Което ме връща на „Витоша 100“, когато заради цялото изпитание не качих бягане на време. Бях готова да зарежа всичко, защото наистина ежедневието ми се въртеше около това кога и къде ще успея да бягам и един пропуск и то не от липса на бягане, е много сломяващ. Лятото съм в активен сезон на работа, а от началото на годината съм направила 12 бегачески състезания, от които 5 маратона и още 5 плувни маратона. Та тогава ви се обадих и след 30 мин. разговор, ме убедихте да не спирам. Дори казахте, че може да има толеранс с 1 пропуснато бягане за годината. По-важното е, че с това, което сте направили и продължавате да правите сте истински катализатор! Искам да приличам на вас, когато порасна!

А след моя пътепис се надявам наистина да се зароди един 5kmrun туризъм, защото аз направих точно това. Видях нови места, опитах нови хотели и заведения (включително нашумелите Она’ и Dieci), посетих забележителности, обиколих буквално цяла България. Но за това мога да разкажа някой друг път.

Надявам се да имаме скоро възможност да се видим, а защо не на полу маратона, който организираме на 29.12? Заповядайте!
Изпращам Ви и снимки от всяко трасе.
Баркодът ми е 24194, Siseto K

Поздрави с голямо възхищение
Силвия Кьосева 🙂

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов

Latest posts by Георги Станоилов (see all)

Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)