Ich bin ein Berlin-marathoner: на Берлинския маратон с 5kmrun :)

0

Когато през юни 1963 г. в Берлин Кенеди произнася историческите думи „Аз съм берлинчанин“, те веднага се превръщат в символ не само на солидарността и съпричастието към един разделен град и едно разкъсано общество, но и на стремежа към свобода, към справедливост и щастие.

Свободният дух, непримиримостта и съпричастието са сред основните ценностите, които обединяват и бегаческата ни общност и това прави участието в Берлинския маратон още по-специално.

Да започнем оттук – в деня на маратона ставаш рано, оправяш се и излизаш. Сумрачно, хладно, ръми дъжд, празно. Вдигаш качулката и тръгваш по улицата.  Входът до тебе светва и оттам се появява човек в спортен екип. Кимвате си – очевидно и той е тръгнал натам, накъдето и ти. След ъгъла вече сте трима-четирима маратонци. Влизате в метрото – там вече са десетина. Във вагона вече всеки втори е с чип, хванат с връзките на едната маратонка. Излизате от метрото и… истински кошер. Десетки хиляди, мъже и жени, млади и стари, с усмивки на лицата възбудено говорят на всякакви езици. Съвсем скоро след това цялото множество „потича“ по градските улици в преследване на една мечта – да победиш. Съмненията, умората, болката, да победиш себе си.

Тук е мястото да се отбележи, че бягането е вероятно най-демократичният спорт. Не само защото е широко достъпен. При бягането на старта всички сте равни. И бързи и бавни, и повече и по-малко можещи, и шампиони и просто ентусиасти. Пистолетът гръмва и всеки получава своя шанс да победи другите. Чисто теоретичен, но все пак… Случва се Бекеле да се откаже по средата, а ти да завършиш, което, технически погледнато, си е чиста победа.

Дори самият факт, че ти и най-добрите в света сте на едно трасе и на практика бягате заедно, е вече невероятен. Посмъртно няма как да попаднеш в един футболен мач с Меси или да летиш по пистата след Томба. При маратона легенди като Елиуд Кипчоге, Кенениса Бекеле, Уилсън Кипсанг са просто няколко стотин метра пред тебе.

Тази година и тримата се бяха заканили да счупят световния рекорд от 2:02:57, поставен през 2014 г. от Денис Кимето тук, в Белин. Всеки от тях беше дошъл не само със самочувствието на световен или олимпийски шампион, но и на победител именно на това трасе. Кипсанг през през 2013 г., Кипчоге през 2015 г., а Бекеле – през 2016 г. Със своите само 20 метра денивелация трасето на Берлинския маратон държи първенството по поставени световни рекорди сред така наречената „голяма шестица“ маратони – цели 10 (мъже и жени).

За съжаление дъждът разби плановете им. До средата имаха всички шансове да постигнат целта си, но… От тях само Кипчоге завърши с време 2:03:32. Макар и над половин минута от рекорда на Кимето, постижението беше отбелязано като „дъждовния световен рекорд“. Бекеле се отказа на 25-тия километър, Кипсанг – на 30-тия. Изненадата дойде от дебютанта Ги Адола, постигнал невероятните 2:03:46 – най-добър дебют за всички времена. Гладис Чероно победи при жените с 2:20:23.

Аз, също дебютант, успях да счупя петчасовата бариера и заковах часовника на 4:58:07. Което си е истинска победа! Това важи за всичките близо 44 хиляди участника от 137 страни, които преминаха линията на финала. Както знаем, в маратона всички побеждават. И целият град празнува с тях.

Радвам се, че първият ми маратон е именно в Берлин, защото, съвсем случайно, първото ми бягане беше преди точно три години на събитие, организирано от 5kmrun по случай падането на Берлинската стена.  Огромна благодарност, че ме запалиха по този велик спорт! И затова, че вече толкова години изграждат и поддържат една общност от хора, които не обичат стени, които са готови да споделят и удоволствието и трудностите с другите около тях, не се предават, и са с воля и решителност, да застанат зад това, в което вярват. Все неща, на които всяка събота сутрин заедно се учим.

Емил Георгиев

Oт 2014 г. 90 бягания на 5kmrun

5камаран на седмицата: 26.11.2015 г.

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)