Ползите от лунната диета

1

„Човек е това, което яде!“ Малко хора се замислят върху важността на това твърдение. Човешкото тяло е изградено от клетки, които, за да функционират правилно, е нужно да приемат подходящата храна. Аристотел е казал: „Храната трябва да бъде Вашето лекарство!“ Наистина задължително е тя да бъде подбирана внимателно. В голяма степен обаче днешната храна е отрова, а не лекарство. Точно за това има нужда от така наречения „разтоварващ ден“, който е най-удачно да бъде съобразен с фазите на луната.

24-часовата лунна диета е течна диета и включва приема единствено на неподсладени течности, несъдържащи бяла, рафинирана захар. Диетата е съобразена с четирите фази на Луната. Те са новолуние, първа четвърт, пълнолуние и последна четвърт. Началото на всяка фаза може да бъде проверено много лесно в Интернет.

Лунната диета представлява 24-часов глад или така нареченото „пречистване на организма“. По време на пречистването е забранено да се яде каквато и да било храна. Пият се само прясно изцедени сокове от плодове, чай, чист или подсладен с натурален мед, и минерална вода. Още по-хубаво е, ако човек замени минералната с дестилирана вода.

Неприемането на храна за 24 часа оказва положително влияние върху организма и противно на разпространеното мнение, укрепва цялостно имунната система.

Алкохолът и пушенето по време на лунната диета са строго забранени. По време на приемането само на течности от тялото се освобождават задържаната вода и токсините, които са били натрупани през седмицата.

След изтичането на определените 24 часа е най-добре внимателно да се захраните с повече плодове и зеленчуци, а тези, които консумират месо, трябва да подберат пилешко или пуешко. Пържените храни е препоръчително да се избягват и по възможност да бъдат заменени от задушени, печени или варени продукти.

За какво обаче са всички тези съвети, ако го няма личният пример? Спазвам лунната диета от две години като за този период от време поддържам здравословно тегло и нисък процент телесни мазнини. Няма да лъжа. Да гладуваш 24 часа не е никак лесно. Изисква силна воля и отдаденост, но определено си заслужава. Направил съм си моя собствена концепция за диетата, която, разбира се, се придържа към фазите на Луната. Аз обаче предпочитам моите 24 часа глад да започнат в 08:00 часа сутринта в определения за лунната диета ден и да приключат в 08:00 часа на следващия. Препоръчвам този вариант на всекиго, тъй като той е по-ясен, по-точен и по-удобен за изпълнение. През тези две години много рядко съм пропускал деня за разтоварване. Мога лично да гарантирам, че след диетата усещам тялото ми по-леко и по-жизнено. Имам повече сили.

Гладуването е и духовно пречистване. Аристотел е приемал в своята школа хора, които преди това са се подложили на 40-дневно гладуване. Чрез лунната диета помагаш на тялото, но и на душата ти. Във философския си труд „Републиката“ Платон е казал: „Човешкото тяло постоянно се променя под влияние на храните и течностите, които приема.“ От нас зависи дали това влияние ще бъде благотворно или не. Нека тялото се променя към по-добро, а не към по-лошо.

Започнете лунната диета още тази седмица. Не чакайте. Няма защо. Трудно е, но пък си заслужава.

Автор: Явор Цветанов, running-academy.bg

 

Явор Цветанов

Явор Цветанов

Автор at Running Academy
Явор Цветанов е бивш, професионален тенисист и настоящ студент по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Явор Цветанов
Share.

About Author

Явор Цветанов е бивш, професионален тенисист и настоящ студент по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

1 коментар

НАПИШИ КОМЕНТАР