„Tайната“ сила на Кения и защо тук са родени най-добрите дълги бегачи

0

militsa bgathletikДържавната шампионка в маратона Милица Мирчева, която ви представихме наскоро (тук и тук), продължава подготовката си за предстоящия европейски шампионат по крос-кънтри, който ще се проведе пред декември в Иерс, Франция. В момента Милица се намира в Кения, откъдето разказва за живота и бягането в африканската страната, мека на средните и дълги бягания.

 

Очевидно интересът към кенийските бегачи е голям. Факт е, че те са номер 1 на всички големи състезания в дългите дистанции и това поражда голям интерес. Защо?

Вече посещавам Кения за трети път – по няколко месеца, затова ще ви разкажа това, което всички искате да чуете.

Едва ли има по-прекрасно и подходящо място в света, което ще ви подготви за бягането.

Нека започнем от надморската височина, на която са родени и живеят . Бегачите тренират на около 2000-2500м н.в. , като най-високата точка в Кения е 5199м!!! За ползите от височинната подготовка няма да споменавам, предполагам почти няма бегач, който да не е чувал за тях.

Освен  това Кения е пълна с гори и черни пътища. Асфалтът определено е лукс – може да го откриете само по най-главните пътища и в най-големите градове. С други думи, кенийците имат най-добрите и щадящи терени за обемните тренировки, които правят. Когато тичате по мека настилка (трева, кал, черни пътища), подобрявате значително функцията на глезените си и запазвате краката си от контузии, които може да получите от прекалено натоварване на твърди терени.

Kenya runners BBC

Храната? Ако има рай на плодове и зеленчуци, той е тук! А това значи и много, много витамини. Замислете се само: тази бедна страна взима всичко в най-чистия му вид от природата. Няма химикали и вредни субстанции за организма. Това е и една от причините кенийците да нямат проблеми с рака, диабета и много други болести.

И не на последно място – начинът им на живот. Това е борба за оцеляване, което е самата истина. Замислете се, ако живеехте на място, където технологиите и електронните комуникации са толкова скъпи, че трябва да имате солидна сума пари, за да си ги позволите; ако живеехте в малка къща от кал или ламарина, където дюшекът ви е най-голямата екстра, а гардеробът ви е само във вашето въображението, какво щеше да е вашето най-голямо удоволствие?

Аз ще ви подскажа – да излезете и да бягате! Защото това би било единственото ви разнообразие и удоволетворение. Ако искате да ядете, ако искате да имате обувки,  ако искате да живеете под покрив.. ще трябва да се потрудите… и то здраво. Защото населението на тази държава е 45 милиона, от които дори не искате да знаете колко са бегачите.

И така, казано накратко, добра храна, изключителни условия за бягане и невероятен стимул да се бориш с оцеляването.

А ние, „белите“,  си имаме всичко и нямаме нужда да воюваме за живота си. Храната ни е лоша,  условията за бягане наполовина разрушени от напредъка на нашата цивилизация, а бягането не ни е на живот и смърт. Ако искаш да бъдеш истински бегач, трябва да си готов да живееш за бягането, да знаеш какво слагаш в организма си и да тренираш качествено. Защото много хора тренират много, но само единици го правят умно.

снимки: AFP, bgathletic.com, getty images

Георги Крумов

Георги Крумов

Редактор at Running Academy
Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година
Георги Крумов
Share.

About Author

Здравейте! В момента уча "Журналистика" в Софийския университет и съм водещ на спортно шоу в студентското радио "Реакция". Пиша за спорт от 2011 година