Бягаме с кауза: “Променяме диабета“

0

Бягаме с кауза: “Променяме диабета“ се превърна в традиция за 5kmrun. За четвърта поредна година, на 17 ноември, 10:00 ч. ще бягаме, за да обърнем внимание на обществото за необходимостта от информираност по отношение на диабета: какви са рисковите фактори за диабет тим 2 и какво можем да направим, за да намалим своя риск !

В последните три години, успяваме да регистрираме рекорден брой участници на това специално бягане и сме сигурни, че и тази година няма да е по различно и ще покажем общата ни съпричастност към диабета, като социално значимо заболяване.

Инициативата е под патронажа на Посланика на Дания, Негово превъзходителство Сьорен Якобсен, който е на поста след оттеглянето на Негово превъзходителство, Кристиан Кьонигсфелдт, който бе приятел на 5 kmrun с близо 50 бягания.

Бягането е в партньорство с bTV Media Group и с подкрепата на Ново Нордиск.

Да показваме съпричастност и подкрепа към различни социални каузи е чест за голямото семейство на 5kmrun, а хубавото настроение, което ни съпътства на всяко бягане е наша запазена марка!

Ще бъдат инсталирани шатри, където ще можете анонимно и безплатно да изследвате стойностите на кръвната си захар и да получите консултация от специалист относно захарния диабет.

По данни на Международната диабетна федерация със захарен диабет с света  живеят 425 милиона души, като до 2045 г. се очаква броят им да бъде 629 милиона.

480 000човека в България живеят с диабет!

още 160 000 българи са засегнати, но не знаят и не се лекуват! Липсата на физическа активност води до 1/4 от случаите с диабет. Борейки се с рисковите фактори (наднормено тегло и затлъстяване, контрол на липидите в кръвта и кръвното налягане, тютюнопушенето)  могат да се предотвратят 90% от случаите на захарен диабет тип 2!

Поканата за бягането с кауза „променяме диабета“ вече e отправена! Нека и този ноември бъдем част от Световния ден за борба с диабета! Нека поставим нов рекорд по информираност!

Очакваме ви!


Добрият контрол на захарния диабет е: 

ü  Контрол на кръвната захар

 Ø  Кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л

 Ø  Кръвна захар след хранене: <10 ммол/л

 ü  Контрол на кръвното налягане, липидите и холестерола;

 ü  Контрол на телесното тегло;

ü  Гликиран хемоглобин HbA1C < 7% *

 * HbA1C е показател който отразява средното ниво на кръвната захар през последните три месеца. Препоръчителните стойности на HbA1C са индивидуални и се определят от лекуващия лекар.

Георги Станоилов

Георги Станоилов

Администратор at info-5kmrun.bg
Жоро е основател на 5kmrun.bg.
Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)
Георги Станоилов
Share.

About Author

Жоро е основател на 5kmrun.bg. Смята, че страстта към спорта трябва да се поощрява и споделя... Това е и причината всяка събота да е там - на старта:)

НАПИШИ КОМЕНТАР